NATURE FOR CONVENIENCE - Изложба Живопис на Светослава Георгиева

19 октомври 2023
NATURE FOR CONVENIENCE - Изложба Живопис на Светослава Георгиева
"Човекът, въпреки че ясно разбира колко много е свързан с природата, се стреми всячески да се отдели от нея, опитва се да създава реалности, да придобие идентичност на контролиращ създател. Всичко около него да му служи, да е в употреба, природата за удобство, а Красотата като притежание.. В този цикъл творби, абстрактния пейзаж е опит за визуално изследване на отношението живо- неживо, природно-изкуствено създадено. Пътувайки, виждаме дърветата как се движат около нас, възприемаме това като нещо красиво и бързо сменящо се, затова исках да обърна зрителя към важността на момента, естетиката на простотата и несъвършенството, съхраняването на контакта с природата, приемането на реалността и неизбежността на промените.
Чуждите тела, които се появяват са препратка към случайността, независещите от нас неща, а фона "гора" е метафора на живота, която оставя по нас “драскотини”, които говорят за това, че имаме лична история, която си струва да ценим, а не да крием. Стъкло-подобните ефекти, създаващи илюзия за вода и движение, за нещо което е красива преграда между гората и зрителя. Разбира се, че има леки препратки към японската култура, най-малкото в заглавията, които са като кратки асоциации. Голямата творба "Хронотоп или времепространството на действие" всъщност е първата, която и беше вдъхновение за продължение. С нея участвах в сборна изложба в Reid gallery в Глазгоу, Шотландия през 2022. Останалите творби са работени през тази година. Техниката е смесена, акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с правени хартии, инкорпориране на метал, дърво, смола върху платна. Изложила съм и някои рисунки, правени в Шотландия, които бяха и част от самостоятелната ми изложба в галерия Лабиринт, Пловдив през 2021."
И споделяме тези мисли в пекрасните творби тук.

На 18 май 2024 година в Нощта на музеите и галериите във Варна, галерия ЖарАрт ще представи в новия си откриващ се салон на Шипка 15, една различна изложба от Under One Roof Collective (Светослава Георгиева, Калоян Ненков, Добри Джуров) - Back to Laslo / Preliminary Course Скулптура, Добавена Реалност

прочети още

На 18 май 2024 година в Нощта на музеите и галериите във Варна, галерия ЖарАрт ще представи в един от салоните си самостоятелната изложба на известната варненска художничка Светослава Георгиева - НАБЛЮДАТЕЛЯТ. За нея авторката разказва:

прочети още

Здравейте! Искам да кажа няколко думи свързани с последната изложба "ИСТОРИИ"- изложба живопис на Ива Маркова, която организираме. Тя е дело на една млада художничка - Ива Маркова, от Варна и е наречена "Истории".

прочети още