• Начало »
  • Новини »
  • Under One Roof Collective (Светослава Георгиева, Калоян Ненков, Добри Джуров) Back to Laslo / Preliminary Course - Скулптура, Добавена реалност

Under One Roof Collective (Светослава Георгиева, Калоян Ненков, Добри Джуров) Back to Laslo / Preliminary Course - Скулптура, Добавена реалност

16 май 2024
Under One Roof Collective (Светослава Георгиева, Калоян Ненков, Добри Джуров) Back to Laslo / Preliminary Course - Скулптура, Добавена реалност

Авторите, за идеята и пътя на реализацията на изложбата, която за първи път е представена през декември 2023 в галерия ТАМ, Велико Търново:

Изложбата Back to Laslo е намигване съпроводено с респект към един конкретен период (1919-1933), към Генералните принципи на Баухауз (Висше училище по строителство и художествено конструиране,  което се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век), всеопределящи бъдещето, което е наше визуално настояще. Тя е и сериозен поглед към невероятния Ласло Мохоли Наги, завръщане към идеите на модернизма през съвременен дискурс и медии.

Как стигнахме до това? Когато трима живописци внезапно са осенени от желанието да направят скулптурен проект, първия въпрос, които възниква е дали могат да осъществят идеята си. Завръщането към ранния авангард не е никак случайно със същите въпроси отнасящи се до визуалното, дву- и три- измерното, технологичното и това как възприемаме като наблюдаващи, как съпреживяваме, прото-концептуалното или конструктивистката абстракция като опорна точка към изследването на основни технически принципи като статиката, динамиката и равновесието.

Материалите, използвани за скулптурите са камък, цветен плексиглас, дърво, метал, стъкло. Интереса ни към смесените материали, особено плексигласа е в концепцията на много от творбите на Ласло Мохоли Наги, особено в de Stijl периода му. Ето така стигнахме и до подзаглавието Preliminary Course (Подготвителен курс). Ласло Мохоли Наги води такъв в Баухауз през 1923г. и естествено се постарахме да изпълним някои от задачите, които той поставя и да научим нещо през работата. Противопоставяне на естественото с изкуственото, на плътноста с прозрачноста, на остротата на дизайнерската с мекотата на естествената текстура, на яркостта на цвета на пластмасата с неутралитета на естественото. Всичко това в търсенето на определен еквилибрум.

Сенките, свидетели за присъственост на обектите са и въпрос към конкретната реалност, а потапянето във вируалната инсталация създава сетивен опит, в които тази реалност има по-убедително присъствие. Динамиката е пресъздадена във видеоарта на екрана и е резултат от неконтролираното движение на зрителя при разглеждането на виртуалната скулптура.

***

Under One Roof Collective са група артисти, които споделят динамиката на артистичните си практики, развиват уменията и знанията си в различни курсове, ъуркшопове, лекции и проекти в споделеното им ателие Under One Roof в гр.Варна. Обединяват ги въпросите за истината и видовете реалност, търсенията са през обективното, примитивното и редуцираното, чрез традиционни и дигитални медии. Метамодернизъм.

Светослава Георгиева завършва магистратура в Glasgow School of Art, Шотландия, Великобритания, направление “Артистична практика-Живопис” и е бакалавър “Реставрация и консервация” във Великотърновски университет "Св.Св.Кирил и Методий", където понастоящем е докторант в катедра “Изкуствознание и теоретични дисциплини”. Като визуален артист има пет самостоятелни и много участия в колективни и международни изложби. Работи в Under One Roof като арт мениджър, куратор е на множество изложби и ръководи културни проекти и обучения.

Добри Джуров е 3D артист, завършил е Games Art в University of Bolton, Великобритания, работи в областта на 3D моделирането, концепт дизайна, визуализации във VR и AR среда. Завършил е живопис в Хуманитарна гимназия “Константин Преславски” Варна. Работил е като 3D артист в Kinetik Automotive, Zariba Ltd / Virtual Amigos, има опит в мениджмънта на културни проекти, занимава се с обучение във VR рисуване, Z brush и др.

Калоян Ненков има четири самостоятелни и множество участия в колективни изложби, макар да няма завършено образование в сферата на изкуствата. Сериозният му професионален опит като бижутер в Dilbero Jewelry и като продуктов дизайнер в Dilmano Leather го води към интердисциплинарни проекти и търсения в артистичната му практика. Професионално работи и като фотограф на свободна практика. Има опит като арт мениджър в Tvorissimo, Варна и Under One roof.

На 18 май 2024 година в Нощта на музеите и галериите във Варна, галерия ЖарАрт ще представи в един от салоните си самостоятелната изложба на известната варненска художничка Светослава Георгиева - НАБЛЮДАТЕЛЯТ. За нея авторката разказва:

прочети още

Здравейте! Искам да кажа няколко думи свързани с последната изложба "ИСТОРИИ"- изложба живопис на Ива Маркова, която организираме. Тя е дело на една млада художничка - Ива Маркова, от Варна и е наречена "Истории".

прочети още

Ето какво споделя авторката за своята Nature for Convenience - Изложба Живопис - Светослава Гергиева, на която имаме удоволствие да споделим своето пространство в Art Shop Zhar Ptitza

прочети още